tisdag 7 juni 2011

hundavel

Jag har följt utvecklingen bland både renras och blandis valparna under de senaste åren. För ett par år sedan höjdes de flesta raser vissa ett par tusen andra till skyhöga höjder, ett par raser fick du ge kring 20000 för. En lovande tik ur en sådan ras var de inget konstigt alls att begära 25000 för.
Då var de få som satt kvar med valpar de flesta var sålda innan 10v, iaf bland dom uppfödare som var seriösa och hade gjort genomtänkta parningar med hälsokollade hundar.

I samma takt ökade priset på blandras valparna och vips började folk para sina blandraser eller som de flesta säger "renrasig men utan papper". Detta för att tjäna pengar, för helt plötsligt fick du mellan 5000 och 10000 för en blandras. Väldigt sällan är hundarna hälsotestad och arvsgången mellan föräldrarna vet dom oftast ingenting om.
Och svensson köpte även dessa valpar till hutlösa priser utan att veta ett skvatt om valpen dom fick med sig hem.

Idag står vi i ett helt annat läge, blocket är fullt av valpar mellan 8 veckor och 6 månader många uppfödare sitter kvar med renrasiga valpar trots att dom "reat" ut dessa för 4000-5000.
Många uppfödare väljer nu att skjuta på en del av de planerade parningarna för att se om marknaden kommer igång igen.

Är de så att folk nu inte köper valp överhuvudtaget? eller är de så att blandraserna säljs dock till en billigare penning men trots allt blir sålda? Är de viktigare att tjäna 2000 och att köpa en blandras istället för en renrasig hund med ett genomtänkt avelsarbete där du vet vad du betalar för? Vilken blandras uppfödare erbjuder livslång suppport, valpträffar och
Jag tror vi står inför en stor förändring inom hundvärlden, jag har ingen aning om hur de kommer att sluta. Men jag följer utvecklingen med spänning för någonting håller på att förändras!

Inga kommentarer: